sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Viikkokuulumiset vol. 1/36

Tämän vuoden viikkokuulumiset alkaa ihan mukavilla mietteillä. Oletettavaan pääsykoeviikkoon on aikaa n.36 viikkoa, ja startti on ollut alkukangerteluista huolimatta ihan hyvä. Tavoitteet oli aika korkealla, sillä mielessäni kuvittelin tahdin samaksi kuin viime keväänä, mutta vielä ei ole ihan järkevää kuluttaa itseään niin rankasti. Enkä haluaisikaan, sillä viime kevään fiilikset oli niin rankat että tuskin kokonaista vuotta sitä pääkoppa kestäisikään.

Tämä viikko oli hyvä opetus taas siitä, ettei lukusuunnitelmaa kannata vetää liian tiukaksi, eikä todellakaan heti alusta saakka suunnitella opiskelua usean tunnin ajalle joka päivälle. Siitä ei tule kuin paha mieli, kun hyvät suunnitelmat eivät toteudukkaan ja sitten pettymysmielialan vallatessa aloittaminen on vieläkin vaikeampaa. Suunnitelmaan pitää ja kannattaa jättää itselle liikkumavaraa. Mun suunnitelmassa on tällä hetkellä liikkumavaraa sen 4 kuukautta.

Tarkoituksenani olisi kohdella opiskelua niinkuin pääsykokeet olisivat 1.1. Tammikuun alkuun mennessä siis ajattelin hallita kaikki osa-alueet ainakin niin, että silloin tekisin muutaman harjoituskokeen ja määrittäisin kevään ajalle opiskelutarpeet sen pohjalta. Viime lukuvuosi antoi hyvän pohjan osaamiselle, mutta paikattavia aukkoja jäi, eikä laskurutiini ole ihan sillä tasolla (huom. nopeus) kuin toivoisin. Tavoite on aika tiukka, eikä kovinkaan realistinen (taaskaan), mutta jääpähän tällä ainakin hieman liikkumavaraa keväälle.  Joku blogia ennenkin lukenut huomaa tässä ehkä yhtymäkohdan viime vuodelle. Silloin suunnitelma oli nimittäin sama, mutta en pysynyt yhtään aikataulussa, eikä minulla ollut suoraan sanottuna mitään käsitystä mitä ja milloin opiskella. Uskoin sinisilmäisesti yhä hyvän teoriaosaamisen paikkaavan riittävästi puuttuvaa laskurutiinia. Tässäpä tekstiä siis siitä, miten tämä ensimmäinen lukusunnitelmaa seuraava viikko on mennyt!







Maanantai: Biologia



sairaslomapäivä, lasten kanssa kotona. Tänään aiheena bilsa, ja vähän laiskasti jaksan lueskella aiheen sieltä, aiheen täältä. Teen tehtäviä puolella teholla samalla vahtien lapsia. Päikkäri ajan luen, mutta keskittyminen on hankalaa, olo vellova edelleen. Tänään jäin reippaasti jälkeen tavoitteesta, mutta hirveää paniikkia ja itsesyyllistystä en aio vielä aloittaa. Joku päivä on huononpi, toisena paikataan.  Bilsan aloitan ympäristöasioilla, koska koen ne "heikkoudekseni" huonon mielenkiinnon vuoksi, ja koska niiden lukeminen jäi viime vuonna aika vähälle.  Koen myös, että ne ovat "vähemmän tärkeää tietoa", joten ajattelin niitä mietiskellä tässä kun kokeeseen on vielä pitkälti aikaa.


Tiistai:Fysiikka


Sairaslomapäivä vol 2. Vein lapset aamulla tarhaan, jotta omalle levolle ja opiskelulle löytyisi edes pieni rako. Tämä päivä oli pyhitetty laskemiselle ja laskurutiinille. Toki olin unohtanut tarkistaa että kaikki kirjat olivat oikeasti paikallaan ja funktiolaskimestakin loppui sopivasti patterit. Parhaani mukaan tein laskuja eteenpäin, ja ihan hyvin tämäkin lähti sitten käyntiin. Aiheena oli perus mekaniikan yhtälöt, ja ensimmäisen tunnin tuijotettuani maailman yksinkertaisinta kuvaajatehtävää jotkin palikat vain loksahtivat aivoissa paikoilleen  ja laskeminen kävi yllättävän helpoksi. Toki vielä mennään ihan peruskaavoilla, mutta ONNEKSI mieleenpalauttaminen ei olekkaan pelkojeni mukaisesti aivan hirveän vaikeaa. Huomasin jopa että jotkut inhokki tehtävät, jotka vielä viimevuonna tuntuivat niin mielettömän vaikeilta ymmärtää, olivatkin muuttuneet varsin yksinkertaisiksi.  Sapettaa, kun ei ollutkaan laskinta käytössä, niin en päässyt tänäänkään tavoiteeseeni, mutta paikkasin maanantaita bilsan kanssa loppupäivän.  Hain lapset ajoissa tarhasta, ja loppupäivä meni leikkiessä. Puhelin kävi valitettavasti kuumana, työpaikan projektisuunnittelu nimittäin rantautui whatsappin muodossa myös kotiin ja en osannu/kehannut/malttanut heittää puhelinta pois ulottuvilta. Tämä oli virhe, ja tärkeää aikaa meni ihan turhaa hukkaan.


Keskiviikko:Biologia

Työpäivä, ja vielä pitkä päivä kaiken lisäksi. Kotona pääsin oppikirjojen pariin vasta kun lapset oli saatu nukkumaan, ja lukeminen oli takkuista. Totesin taas kerran turhautuvani lukiokirjojen tarinankerronnallisuuteen ja päätin nyt visusti tekeväni ne hyvät ja kattavat muistiinpanot jokaisesta kurssista. Bios-kirjasarjakin on raskasta luettavaa, kun olellista tietoa on ripoteltu kauniiden sanakäänteiden ynnämuiden taakse.  Tämä sopii varmasti lukiolaiselle jonka tehtävänä on opetella myös löytämään niitä olellisia asioita muun tekstin lomasta, mutta ei pääsykoelukijalle, jonka tulisi sisäistää valtava määrä tietoa mahdollisimman lyhyessä ajassa. 

Torstai: Kemia

Tänään piti olla kemian vuoro, jotta kaikki aineet saataisiin vauhtiin tasavertaisesti. Työpäivän jälkeen mies oli mennytkin lasten kanssa mummolan ja ajattelin itsekkin käydä siellä "piipahtamassa" Noh, illalla kotia ajellessa hoksasin ettei päivän tavoite tulisi täyttymään.  Oma olo oli huono ja lapsen mahataudin jatkuessa huominen opiskelulle suunniteltu lapsivapaa sitä myöten peruttu. Työrintamalta sain kuulla hyviä uutisia, ja juhlistettiin sitä sitten punkkulasin kera illalla. 




Perjantai: sairaspäivä
Tutisuttaa ja hytisyttää. Vuoraudun peittoihin, mutta mikään ei oikein auta. Kuumetta en mittarilla saa mitattua, mutta olo on juuri kuin influenssassa kuumeen sahatessa ylös ja alas. Mahaa vääntää. Illalla oksennan. Tälle viikonlopulle suunnitellut ihanat asiat, lasten kanssa yökyläily ja hyvän ystävän jäähyväisjuhlat peruuntuvat väistämättä. Katkerana joudun myöntämään ettei tästä päivästäkään tullut mitään myöskään opiskelujen kannalta.  

Lauantai: Fysiikka/kemia

Lauantaihin mennessä olo oli jo hieman tasaantunut. En uskaltanut kuitenkaan ennen puolta päivää syödä mitään. Koska mies päätti viedä lapset kuitenkin päiväreissulle mummulaan, jäi minulle hyvin aikaa parannella itseäni. Päivä kuluikin profylaktisesti kofeiiniriippuvuusoireita paikkaillessa (lue: join kahvia hitaasti niin ettei hirveänä heti oksettaisi), paksuihin vaatekerroksiin verhoutuneena ja fysiikan kirjaan uppoutuneena.  Opiskelu sujuu vellovasta olosta melko hyvin, keskittyminen on hieman hankalaa. Pusken itsepäisesti läpi voimakaavioita, onneksi mennään vielä omilla vahvuusalueilla, joten laskeminen on tosi kevyttä. Kun puhti loppuu, eikä ratkaisut onnistu ilman lunttailua (typeriä huolimattomuusvirheitä vektoreiden piirtämisessä) joten vaihdan kemiaan.  Tauko, kauppareissu ja pikkuisen jotain suuhun ja eikun menoksi. Ystävät rakkaat viettävät mukavaa päivää juhlien, itse kotona sairaana pääsykoekirjojen kanssa kamppaillen. Mutta kuitenkin, kaikesta harmituksesta ja pahoinvoinnista huolimatta joku osa minussa on itseasiassa hyvin tyytyväinen että sain itselleni jopa 9h lukuaikaa. Nyt kun tekee mieli tehdä töitä, tästä hyvästä opiskeluvireestä pitäisi saada pidettyä kiinni.

Sunnuntai: vapaapäivä

oma vointi on edelleen heikohko, mutta mitään varsinaisia olotiloja ei ole. Eilen iltaa viettäneet ystävät tuntuvat kokevan pahempia kohmeloita. Tämän päivän piti olla vapaa, mutta koska opiskelut jäivät viikolla puutteelisiksi päätin tehdä kevyttä opiskelua tänään lasten ehdoilla. Bilsan muistiinpanot saivat mukavasti lisämaustetta luontoretken myötä, josta koko perhe nautti suuresti. Yritin kävellessäni kuvata kaikkea mahdollista muistiinpanoja varten, jotta voisin selittää niihin liittyvät asiat myöhemmin. Tästä omakohtaisesta tehtävänannosta ja reissusta teen oman postauksensa pian

  Mukavaa syksyistä sunnuntaita ja alkavaa viikkoa toverit!

Viikon yhteenveto aihealueittain:

Fysiikan alue: suoraviivainen liike, heittoliike ja  voimavektorit
Biologian alue: Eliömaailma, laji, populaatio, valinta ja evoluutio
Kemian alue: atomi, jaksollinen järjestelmä, atomi ja molekyyli sidokset. Orbitaalien täyttymis järjestys


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti